Sunday, June 16, 2013

~Panggilan Manja Pasangan..~

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamu'alaikum wbt...

Dah sebulan rasanya tak update blog ni..
Memang tak ada masa..
Asyik ikut Incik Hubby ulang alik ke Kelantan untuk kerja dia..
Kat Kelantan plak tak ada internet..
Memang duk umah saja la..
Cuma kadang-kadang kalau Incik Hubby ke bandar..
Dibawa juga kami bertiga bersama..
Untuk hilang kan bosan dan tengok-tengok sekitar Kelantan..

Oke..
Aku up tajuk kisah panggilan manja untuk pasangan ni, bukan la apa..
Sebab teringat-ingat masa dalam kereta dengan Incik Hubby..
Kami dengar la radio..
Time tu dengar ERA ke SINAR..
Lebih kurang la antara dua radio tu..
Kalau siapa yang favourite frekuensi dia antara 2 tu, memang tau la apa nama segmen ni..
Time tu malam..
Tak silap aku DJ nya Jamal..
Segmen yang mengutarakan luahan hati pendengar-pendengar..
Kalau dengar segmen tu, memang aku dengan Incik Hubby akan ketawa sakan..
Dengan suara DJ, ayat-ayat manis pendengar, luahan yang pelbagai..
Kadang-kadang rasa loya jugak telinga (baca : tekak) dengar.. Hahahaha..
"Ayang, jangan la merajuk lagi.. Abang sayang Ayang.. Maafkan la Abang Ayang"
Ganda 23 ! (diikuti bunyi guruh yang berdentum!)
Itu antara ayat yang memang akan ada pada segmen tu..
Bila dengar berulang-ulang memang meloyakan..
Memang geli bulu telinga dengar diorang duk ber AYANG-ABANG la, ANJE-BUCHUK la..
Perggghhhh ! Tak tahan beb !
Dan end up nya Incik Hubby akan suruh aku tukar siaran lain.. Hahaha..


Back to the title..
Apa panggilan manja korang pada pasangan masing-masing ?
Ingat lagi masa sekolah dulu..
Ada pasangan member-member yang tengah sakan bercinta..
Kalau setakat SAYANG tu memang agak common..
Tapi ada jugak yang yang tukar panggilan PAPA MAMA..
Time tu panggilan macam tu antara pasangan memang rare..
Ia la, belum kawin dah panggil macam tu..
Entah jadi kawin ke tidak lepas tu pun tak tau..
Aku ? Aku tak bercinta time sekolah oke.. Hehe..

Panggilan aku untuk Incik Hubby adalah ABANG..
Atau selalu jugak panggil SAYANG..
Panggilan Incik Hubby pada aku BE, singkatan pada BABY.. Hahaha..
Tak kisah la nak kata aku baby tua pun..
Incik Hubby panggil macam tu dari dulu lagi, time bercinta..
Masa tu aku kan muda lagi..
Jadi panggilan tu kena la dengan tuannya.. Jeles lettew !! Haha..
Dan kebanyakan masa juga Incik Hubby panggil aku SAYANG..
Panggilan HONEY juga ada waktu-waktu tertentu..
Hahaha.. Banyak kan panggilan manja aku ??
Kalau waktu bercakap dengan anak-anak..
(Walaupun anak-anak masih tak faham)..
Kami membahasakan diri IBU dan AYAH..

Aku dengan Incik Hubby sependapat sebenarnya..
Kalau Incik Hubby tak suka dengan panggilan YANG atau AYANG dan juga ANJE..
Katanya, dia geli dengan panggilan sebegitu..
Maka aku juga tak pernah teringin nak panggil dia cenggitu..
Baik waktu bercakap, menulis nota mahupun sms..
Aku pula tak suka dengan panggilan DARLING..
Kisahnya, waktu bujang dulu..
Aku ada sorang member nyah..
Dia memang suka panggil aku DARLING..
Memang geli tekak mendengarnya..
Tapi aku layankan aje..
Aku juga tak suka panggil DARLING sebab rasa macam perempuan gatal je.. Hahaha..
Itu aku yang rasa.. Jangan la pulak ada yang marah..
Korang nak panggil, tu hak masing-masing..
So, sampai sekarang aku memang tak suka dengan panggilan DARLING tu..
Incik Hubby pun sama..
Katanya panggilan tu untuk orang tua boleh la.. Hahaha..
Ada ke pulak cenggitu..

Ramai member-member yang ada panggilan masing-masing..
Contohnya SAYA-AWAK, BE-AYANG, ABANG-MANJA, MUMMY-DADDY, KITA-AWAK..
Haaa.. Yang KITA-AWAK ni bagi aku sangat comel..
Macam bebudak sekolah je.. Hehe..
Ada juga yang panggil NAMA je..
Yang lebih gangster panggil AKU-KAU je..
Eh ! Ada member aku ber AKU-KAU dengan pasangan masing-masing !
Walaupun macam tu, diorang ada la pasangan yang romantik..
Hanya panggilan je nampak ganas..
KANDA-DINDA.. Haaa ! Yang ini siapa guna memang aku tabik spring la..
Ini gelaran orang dolu-dolu je..
Memang rare punya panggilan.. Haha..

Apa pun panggilan yang kita gunakan..
Biar la ianya bersesuaian dan menepati citarasa pasangan masing-masing..
Panggilan itu juga sebenarnya antara salah satu cara untuk merapatkan kita dengan pasangan..
Moga anda semua berbahagia dengan pasangan masing-masing..
InsyaAllah.. Ameen..



**Panggilan atau gelaran kita pada orang lain juga biar la bersopan dan beradab.. Kalau kita tak suka diberi gelaran, maka orang lain juga tak suka diri mereka diberi gelaran, apatah lagi gelaran yang melampaui adab dan tatasusila.. **

-AkU-
Syurga Addin..
06:37 Subuh..

4 comments:

  1. abg ipar saya guna panggilan Kanda n Dinda tu... so ank2 diorg pula panggil ayahanda n bonda... klasik utk masa depan kan...hehe

    ReplyDelete
  2. @AkmaFaizal
    Sungguh ke ?? Memang klasik sungguh la.. Susah nak dengar panggilan macam orang dolu-dolu tu.. Haha.. Ayahanda dan bonda tu biasanya panggilan diraja je sekarang.. orang biasa takmo guna panggilan tu.. Tak standard kut.. hahahaha

    ReplyDelete
  3. Anak2 panggil bonda-ayah tapi takde la panggil kanda-dinda...Macam kelakar pulak..

    APA TU KULAT AIR PADA KAKI?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhhh.. dulu saya nak juga anak-anak panggil bonda, tapi suami kata macam janggal pulak.. maka terpaksa la tukar.. tapi Ibu pun best jugak.. rasa macam lebih lembut pulak.. hehe..

      Delete