Sunday, October 9, 2011

~Moga kita semakin sedar..~

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamu'alaikum wbt...


Aku terbaca kisah ini..
Maka ingin aku kongsikan dengan mereka yang sudi membaca bicara Syurga Addin..


Dari Muadz bin Jabal dari Ibn Abbas : Ketika kami sedang bersama Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam di kediaman seorang sabar Ansar, tiba-tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah :

Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan membutuhkanku.
Rasulullah bersabda, “Tahukah kalian siapa yang memanggil?”
Kami menjawab, “Allah dan rasul-Nya yang lebih tahu.”
Baginda melanjutkan, “Itu Iblis, laknat Allah bersamanya.”
Segera Umar bin Khattab berkata, “Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah.”
Rasulullah menahannya, “Sabar wahai Umar. Bukankah kamu tahu bahawa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat?Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini. Pahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik.”
Ibnu Abbas radiallahu anhu berkata, pintu lalu dibuka. Ternyata dia seorang kakek (orang tua) yang cacat satu mata. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda. Taringnya terlihat seperti taring babi. Bibirnya seperti bibir sapi. Kemudian langsung percakapan (soal jawab) antara Rasulullah dan Iblis laknatullah.
Iblis : Wahai Muhammad. Aku datang ke sini bukan atas kemahuanku, namun kerana terpaksa.
Rasulullah : Siapa yang memaksamu?
Iblis : Seorang malaikat utusan Allah mendatangiku dan berkata, “Allah Subhanahu Wata’ala memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali sahaja, maka Allah akan jadikan dirimu (seperti) debu yang ditiup angin.” Oleh kerana itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang lebih besar menimpaku daripada cacian musuh.”


ORANG YANG DIBENCI IBLIS

Rasulullah : Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?
Iblis : Kamu. Kamu dan orang sepertimu adalah makhluk Allah yang paling aku benci.
Rasulullah : Siapa selanjutnya?
Iblis : Pemuda yang bertakwa yang akan memberikan dirinya mengabdi kepada Allah Subhanahu Wata’ala.
Rasulullah : Lalu siapa lagi?
Iblis : Orang yang alim dan wara’(loyal).
Rasulullah : Lalu siapa lagi?
Iblis : Orang yang selalu bersuci.
Rasulullah : Siapa lagi?
Iblis : Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain.
Rasulullah : Apa tanda kesabarannya?
Iblis : Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang-orang yang sabar.
Rasulullah : Selanjutnya apa?
Iblis : Orang kaya yang bersyukur.
Rasulullah : Apa tanda kesyukurannya?
Iblis : Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkan juga dari tempatnya.
Rasulullah : Orang seperti apa Abu Bakar menurutmu?
Iblis : Ia tidak pernah menurutiku dimasa jahiliyah, apalagi dalam Islam.
Rasulullah : Umar Al-Khattab?
Iblis : Demi Allah! Setiap berjumpa dengannya, pasti aku kabur.
Rasulullah : Usman bin Affan?
Iblis : Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya.
Rasulullah : Ali bin Abi Talib?
Iblis : Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mau melakukan itu. (Ali bin Abi Talib selalu berzikir kepada Allah SWT)

AMALAN YANG DAPAT MENYAKITI IBLIS

Rasulullah : Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?
Iblis : Aku akan merasa panas dingin dan gementar.
Rasulullah : Kenapa?
Iblis : Sebab, setiap seorang hamba bersujud satu kali kepada Allah, maka Allah mengangkatnya satu derajat.
Rasulullah : Jika seorang umatku berpuasa?
Iblis : Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka.
Rasulullah : Jika ia berhaji?
Iblis : Aku seperti orang gila.
Rasulullah : Jika ia membaca Al-Quran?
Iblis : Aku akan merasa meleleh laksana timah di atas api.
Rasulullah : Jika ia bersedekah?
Iblis : Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji.
Rasulullah : Mengapa bisa begitu?
Iblis : Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya iaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya.


HAL-HAL YANG MENGHANCURKAN IBLIS

Rasulullah : Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?
Iblis : Suara kuda perang di jalan Allah.
Rasulullah : Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?
Iblis : Taubat orang yang bertaubat.
Rasulullah : Apa yang dapat membakar hatimu?
Iblis : Istighfar di waktu siang dan malam.
Rasulullah  : Apa yang dapat mencoreng wajahmu?
Iblis : Sedekah yang diam-diam.
Rasulullah : Apa yang dapat menusuk matamu?
Iblis : Solat fajar.
Rasulullah : Apa yang dapat memukul kepalamu?
Iblis : Solat bejamaah.
Rasulullah : Apa yang paling mengganggumu?
Iblis : Majlis para ulama.
Rasulullah : Bagaimana cara makanmu?
Iblis : Dengan tangan kiri dan jariku.
Rasulullah : Dimanakah kau menaungi anak-anakmu di musim panas?
Iblis : Di bawah kuku manusia.

MANUSIA YANG MENJADI TEMAN IBLIS

Rasulullah : Siapa temanmu wahai iblis?
Iblis : Pemakan riba.
Rasulullah : Siapa sahabatmu?
Iblis : Penzina.
Rasulullah : Siapa teman tidurmu?
Iblis : Pemabuk.
Rasulullah : Siapa tamumu?
Iblis : Pencuri.
Rasulullah : Siapa utusanmu?
Iblis : Tukang sihir.
Rasulullah : Apa yang membuatmu gembira?
Iblis : Bersumpah dengan cerai.
Rasulullah  : Siapa kekasihmu?
Iblis : Orang yang meninggalkan solat Jumaat.
Rasulullah : Siapa manusia yang paling membahagiakanmu?
Iblis : Orang yang meninggalkan solat dengan senghaja.


IBLIS TIDAK BERDAYA DI HADAPAN ORANG YANG IKHLAS

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam lalu bersabda, “Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu.”
Iblis segera menimpali, “Tidak! Tidak! Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga hari akhir. Bagaimana kau bisa berbahagia dengan umatmu sementara aku bisa masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak bisa melihatku. Demi yang menciptakan diriku dan memberikan aku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang bisa membaca dan tidak bisa membaca. Yang durjana dan yang soleh, kecuali hamba yang ikhlas.”
Rasulullah : Siapa hamba yang ikhlas menurutmu?
Iblis : Tidakkah kau tahu wahai Muhammad bahawa barangsiapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku bisa pastikan bahawa ia orang yang ikhlas, maka aku akan meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku.


IBLIS DIBANTU OLEH 70,000 ANAK-ANAKNYA.

Iblis : Tahukah kamu Muhammad, bahawa aku mempunyai 70,000 anak. Dan setiap anak memiliki 70,000 syaitan. Sebagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama. Sebagian untuk mengganggu anak-anak muda, sebagian untuk mengganggu orang-orang tua, sebagian untuk mengganggu wanita-wanita tua, sebagian anak-anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid. Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada solat berjemaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjemaah. Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.Aku punya anak yang senang berada di lidah manusia, jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia beberkan kepada manusia, maka 99% pahalanya terhapus. Pada setiap wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya lalu menghiasinya agar setiap orang memandangnya. Syaitan juga berkata, “Keluarkan tanganmu,” lalu ia mengeluarkan tangannya kemudian syaitan pun menghiasi kukunya. Mereka, anak-anakku selalu menyusup dan berubah dari satu kondisi ke kondisi yang lainnya, dari satu pintu ke pintu lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka. Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa. Tahukah kamu Muhammad bahawa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya sembuh seketika. Aku terus menggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.


CARA IBLIS MENGGODA

Iblis : Tahukah kau Muhammad, dusta dari diriku? Akulah makhluk pertama yang berdusta. Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta ia kekasihku. Tahukah kau Muhammad, aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatinya. Sumpah dusta adalah kegemaranku. Ghibah (gosip) dan namimah (adu domba) kesenanganku. Kesaksian palsu kegembiraanku. Orang yang bersumpah untuk menceraikan isterinya, ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barangsiapa membiasakan dengan kata-kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak-anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat, CERAI. Wahai Muhammad. Umatmu ada yang suka mengulur-ulurkan solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikkan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia menundanya hingga ia melaksanaka solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya. Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ketelinganya, “Lihat kiri dan kananmu,” iapun menoleh. Pada saat itu, aku usap dengan tanganku dan ku cium keningnya lalu aku katakan, “Solatmu tidak sah.” Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul. Jika ia solat sendirian, aku suruh dia bergegas. Ia pun solat seperti ayam yang mematuk beras. Jika ia berhasil mengalahkanku dan ia solat berjemaah, aku ikat lehernya dengan tali hingga ia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam. Kamu tahu bahawa melakukan itu batal solatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai. Jika ia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga ia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia. Dan iapun semakin taat padaku.  Kebahagiaan apa untukmu sedangkan aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan kepadanya, “Kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkecukupan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.” Lalu ia pun mati dalam kekafiran. Jika ia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan. Wahai Muhammad, jika aku berdusta, Allah akan menjadikanku debu. Wahai Muhammad, apakah kau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari Islam?


10 PERMINTAAN IBLIS KEPADA ALLAH SUBHANAHU WATA’ALA

Rasulullah : Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?
Iblis : 10 macam.
Rasulullah : Apa saja?
Iblis :
1-Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia. Allah mengizikan. Allah berfirman, “Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka tidaklah janji setan kecuali tipuan.” (QS Al-Isra : 64). Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur riba. Aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan  nama Allah.
2-Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka setan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh dengan syaitan.
3-Aku minta agar bisa ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.
4-Aku minta agar Allah menjadikan kamar mandi sebagai rumahku.
5-Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.
6-Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Quranku.
7-Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.
8-Aku minta agar Allah memberikanku saudara, maka Allah jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku. Allah berfirman, “Orang-orang boros adalah saudara-saudara syaithan.” (QS Al-Isra : 27).
9-Aku minta agar Allah membuatku bisa melihat manusia sementara mereka tidak bisa melihatku.
10-Aku minta agar Allah memberikanku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia. Allah menjawab, “Silakan.” Aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebagian besar manusia bersamaku di hari kiamat. Wahai Muhammad, aku tak bisa menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya bisa membisikkan dan menggoda. Seandainya aku bisa menyesatkan, tak akan tersisa seorangpun (yang tidak tersesat).Sebagaimana dirimu, kamu tidak bisa memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah. Seandainya kau bisa memberi hidayah, maka tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini. Kau hanya bisa menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara. Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. Dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.
Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam membaca ayat , “Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah Subhanahu Wata’ala.” (QS Hud : 118-119), juga membaca, “Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku.”(QS Al-Ahzab : 38).
Iblis lalu berkata, “Wahai Rasul Allah, takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk surga dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. Aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu dan aku tidak berbohong.”

Wallahualam.**Maka terpulang kepada kita untuk memilih jalan mana yang harus kita ikuti.. Moga ada NUR yang menghiasi setiap hati kita untuk terus mendekatiNYA.. InsyaAllah..**


-AkU-
Syurga Addin..
18:47 petang..

0 Kata-kata kamu..:

Post a Comment